INTERVIu cu DIANA POPA
Cred ca trebuie sa ne folosim mai mult creierul rational si mai putin cel instinctiv.
Ce ai face daca ai avea puterea de a schimba ceva, definitiv? Ce sau pe cine ai schimba?
As schimba jocurile politice ale lumii.
Cu tot amalgamul asta de informatie si de „libertate”, care este uneori prost-inteleasa, se mai poate vorbi despre autenticitate? Cu ce esti tu diferita fata de ceilalti?
Libertatea si informatia pe care o avem la indemana atat de usor nu pot fi decat benefice, mai ales daca sunt folosite cum trebuie. Oamenii sunt autentici doar daca sunt ei insisi. Ceea ce eu consider a fi. Nu am „personalitati multiple”, nu incerc sa par a fi ceea ce nu sunt cu adevarat, nu ma conformez obiceiurilor societatii doar pentru ca „asa trebuie”. In ochii multora asta ma face aparte. Eu sunt doar eu.
Cum s-ar putea ajunge de la „eu sunt” la „noi suntem”?
Imi vin in minte lucruri si oameni mareti pentru „noi suntem”. Doar cineva care are cu adevarat ceva notabil pentru umanitate de spus, plus ceea ce se numesc „abilitati de vanzare” poate pleca de la „eu sunt” si sa ajunga la „noi suntem”.
Ce crezi despre tine, si aici punctez: Ce reprezinti tu ca persoana? Cum te-ai defini printr-o fraza? Ce cuvant te reprezinta cel mai bine?
Nu sunt nimic altceva decat un trup omenesc cu instincte si trairi, ce incearca sa-si descopere menirea in aceasta minunata poveste numita viata. Ma definesc oamenii pe care ii tin alatur, locurile pe care le vizitez, muzica pe care o ascult, locuinta mea, filmele pe care le urmaresc. Este prea limitat sa incerci o asociere cu un singur cuvant definitoriu unui intreg ansamblu de trairi si comportamente, precum fiinta umana.
Ai vrea sa schimbi lumea in care esti? Cum ai face asta?
Da, mi-ar placea sa gasesc calea de a ajunge catre mintile oamenilor; numai prin ei se poate schimba ceva. Sunt o moralista innascuta si cred ca bunul simt, respectul fata de natura, fata de semeni sau animale ar trebui sa fie o a doua natura umana. Lucrurile stau altfel din pacate.
Crezi ca fiecare are contributia lui pe care o poate aduce, sa zicem asa, „Universului”?
Cred ca efectele in urma unei contributii se revad mai degraba la nivel individual. Cred ca o atitudine pozitiva atrage dupa sine lucruri pozitive si vice-versa. Daca as vorbi despre „Univers”, m-as limita mai degraba la globul pamantesc. Universul e mult prea vast si necunoscut de mine pentru a-mi da chiar si cu o simpla parere. Cu siguranta ca actiunile oamenilor impacteaza intr-un fel sau altul planeta.
Ce inseamna „binele” si „raul”?
Oamenii intre ei sunt foarte diferiti. Atat de diferiti incat nu ne mai dam seama si uneori ne asteptam ca ei sa gandeasca conform asteptarilor noastre. Suntem cumulul experientelor, trairilor si perceptiilor proprii. Fiecare isi defineste „binele” si „raul”. Ceea ce pentru mine inseamna rau, pentru altul poate fi OK. Aspectul poate fi privit din mai multe puncte de vedere: moral, religios, ce „dicteaza” societatea etc. Notiunile de „binele” si „raul” sunt imediat corelate cu credinta in divinitate, insa voi sari peste convingerile mele de ordin religios.
Crezi ca daca raul n-ar exista, ar fi inventat imediat? Daca da, ai schimba asta?
Sta in natura umana sa gresesti. Astfel intervine un „rau”. Numai prin greseli putem trage invataturi, si doar asa ne putem dezvolta. Raul te face sa apreciezi cu adevarat binele.
Crezi ca daca fiecare ar vrea sa faca bine, ar mai exista raul? Crezi ca trebuie sa existe un echilibru? Cum crezi ca ar fi daca acel echilibru nu ar exista?
Cred ca o data cu umanitatea care se schimba din ce in ce mai mult, si raul evolueaza si este raportat la o alta scara. Ceea ce pe vremuri era considerat un rau „suprem”, acum poate fi o banalitate. Cred ca balanta trebuie sa incline spre bine, daca ar fi invers ne-am indrepta catre haos si izolarea celor ce razbat.