2023 PROJOB Workwear Greek | Page 61

ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ EN ISO 20471

Τα ενδύματα με ανακλαστικά και φθορίζον χρώμα είναι Μέσα Ατομικής Προστασίας ( ΜΑΠ ). Τα ΜΑΠ είναι προϊόντα σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται από άτομα με σκοπό την ασφάλεια και προστασία της υγείας τους . Οι ειδικές απαιτήσεις που υπάρχουν για τα ΜΑΠ περιγράφονται στους κανονισμούς ( EN-norms ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Τα είδη που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφάλειας αυτών των κανονισμών φέρουν υποχρεωτικά πλέον το σήμα CE . Για να εγκριθεί ένα προϊόν και να σημανθεί με το CE πρέπει να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί από ένα εξουσιοδοτημένο οργανισμό .
ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΚΡΙΤΟΤΗΤΑΣ ( HIGH-VIS ) ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ Αυτά πρέπει να φέρουν το σύστημα συμμόρφωσης CE και να εγκρίνονται σύμφωνα με την οδηγία EN ISO 20471 ( πρώην ΕΝ 471 ). Ο κανονισμός περιγράφει μεταξύ άλλων τα χρώματα που επιτρέπονται , το σημείο στο οποίο πρέπει να υπάρχει το αντανακλαστικό υλικό και τέλος τις πληροφορίες που πρέπει να συνοδεύουν τα ρούχα . Ο σχεδιασμός αυτών των ενδυμάτων πρέπει επίσης να ακολουθεί συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή διακριτότητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες . Βάσει του κανονισμού υπάρχουν 3 κλάσεις στις οποίες καθορίζεται πόσο φθορίζον ύφασμα και τι μέγεθος πρέπει να έχει η ανακλαστική επιφάνεια σε κάθε μία από αυτές . Ελάχιστη επιφάνεια υλικών υψηλής διακριτότητας σε m 2
Class 1
Class 2
Class 3
Υλικό με έντονο χρώμα
0,14
0,50
0,80
Ανακλαστικό υλικό
0,10
0,13
0,20
CLASS 1 Παρέχει το χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας . Η ολική φθορίζουσα επιφάνεια πρέπει να είναι τουλάχιστον 0.14m 2 και η ανακλαστική επιφάνεια 0.10 m 2 . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που εργάζονται σε μέρη με σχετικά λίγα οχήματα ή σε κυκλοφορία χαμηλής ταχύτητας .
CLASS 2 Δίνει καλύτερη προστασία από την κλάση 1 , ειδικά κατά την διάρκεια της ημέρας , το σούρουπο ή σε περίπτωση ομίχλης . Η ολική φθορίζουσα επιφάνεια πρέπει να είναι τουλάχιστον 0.50m 2 και η ανακλαστική επιφάνεια 0.13m 2 . Τα ρούχα αυτής της κλάσης χρησιμοποιούνται σε οικοδομές , χώρους στάθμευσης , σιδ . σταθμούς , λιμάνια , σημεία κίνησης βαρέων οχημάτων και όπου αλλού δεν απαιτείται η επόμενη κατηγορία .
CLASS 3 Αυτή δίνει το υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας . Η ολική φθορίζουσα επιφάνεια πρέπει να είναι τουλάχιστον 0.80m 2 και η ανακλαστική επιφάνεια 0.20m 2 . Χρησιμοποιείται κυρίως σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας .

HIGH VISIBILITY

EN ISO 20471

61