1979 Curierul liceului 1979 Curierul liceului 2 | Page 99

CURIERUL LICEULUI 97
M u n ca sc u te şte p e om d e Ir i m a ri r e l e: plictisea la, v ic iu l şi să ­ răcia.
( VOLTAIRE)

C ir c u ite le in t e g r a t e ş i a p lic a ţ iile lo r

Un circuit integral este un circuit electronic com plet realizat pe o bucată( cip) mică de m aterial sem iconductor, de obicei siliciu. Suprafaţa unui cip este de 1,5 m m 2, iar grosim ea de 0,2 mm. Toate com ponentele— tranzistoare, diode, rezistenţe şi capacităţi, îm-
A m plificatoarele operaţionale constituie principala clasă de circuite integrate liniare. Se caracterizează prin urm ătoarele:— cîştig în tensiune foarte m are;— rezistenţă de intrare foarte m are; preună cu conductoarele de interconectare, se realizează în acelaşi timp printr-un pro cedeu num it tehnologie planară.
Cipul se încapsulează, pentru a se obţine un circuit electronic com plet în diferite tipuri de capsule.
într-un circuit integrat obişnit se pot realiza cîteva sute de elem ente de circuit ca: diode, tranzistoare, rezistenţe, capacităţi. T ehnica actuală realizează cipuri cu suprafaţa de 5 m m 2 care cuprind m ai m ult de 5000 elem ente de circuit M OS!
în ceea ce priveşte fiabilitatea circuitelor integrate se poate spune că Ia o funcţionare de 1000 ore, factorul de siguranţă în funcţionare este deosebit de mare. în cazul în care este necesar, un circuit electronic care are în com ponenţă afară de circuite integrate şi com ponente discrete separate, ca rezistenţe, inductanţe, capacităţi, tranzistoare de putere, atunci toate aceste com ponente se fixează pe cablaj im prim at prin procedee norm ale de cablare.
— rezistenţă de ieşire foarte m ic ă;
— spectru de frecvenţe transm ise fără distorsiuni de la C C. piuă la o frecvenţă de tăiere foarte m are;
— posibilitatea de a fi utilizat într-o buclă de reacţie negativă stabilită;
— factor de injecţie foarte m are,•