1979 Curierul liceului 1979 Curierul liceului 2 | Page 97

CURIERUL LICEULUI 95
în lipsa unor sem nale aplicate din ex terior. circuitul este capabil să se m enţină timp îndelungat în oricare din aceste două stări. A ceastă caracteristică îi oferă C B B sim etric proprietăţi de mem orie.
Circuitul basculant m onostabil frecvent utilizat în schem ele de form are a impulsurilor, în relee electronice de timp, pentru realizarea unor înlîrzieri, se caracterizează prin două stări: una stabilă, cealaltă instabilă.
In lipsa sem nalelor exterioare circuitul basculant m onostabil se m enţine în starea sta bilă u j i timp nelim itat.
La aplicarea unui sem nal exterior, circuitul trece în starea nestabilă, în care se m enţine un interval de timp finit, după care revine iar în starea inţială.
Circuitul basculant m onostabil trece în sta ­ rea instabilă la aplicarea unui impuls pozitiv în colectorul tranzistorului blocat Tlr care se transm ite pe baza tranzistorului care conduce TL determ inînd blocarea acestuia şi trecerea în starea de conducţie a tranzistorului T^
CIRCUITUL BASCULANT ASTABIL
Unul dintre tranzistoare conduce, iar celălalt este blocat.
La aplicarea unui impuls pozitiv în colectorul tranzistorului blocat, impuls ce se transmiite pe baza tranzistorului care conduce, acesta se va bloca, determ inînd trecerea în starea de conducţie a celuilalt tranzistor.
Pentru revenirea la starea iniţială, este necesară aplicarea unui alt im puls pozitiv în colectorul celuilalt tranzistor, impuls care se transm ite pe baza tranzistorului care conduce în acel m om ent.
Dacă se aplică, sim ultan, o succesiune de im pulsuri în colectorul am belor tranzistoare, dat fiind că circuitul oscilează la apariţia fiecărui impuls pozitiv, se va obţine la ieşire o undă dreptunghiulară avînd ca frecvenţă jum ătate din frecvenţa im pulsurilor aplicate la intrare. în acest mod se obţine un divizor cu 2 al frecvenţei de intrare.
Circuitul basculant astabil face parLe din clasa oscilatoarelor electronice de relaxare şi se utilizează ca generator de sem nale dreptunghiulare.
. A cest circuit prezintă două stări instabile, trecerile dintr-o stare în alta făcîndu-se automat, Ia intervale de timp determ inate de v a ­ lorile elem entelor de circuit.
Perioada oscilaţiei generate la ieşire este rezultatul sumei perioadelor de încărcare a celor doi condensatori.
Dacă circuitul este perfect sim etric durata im pulsurilor este egală.
CIRCUITUL BASCULANT M ONOSTABIL
" T“ t ' i

Lj LT

H h U

H h! i | i U J c _ j L
r.(
y,) rn r Li
i. 4 6
Fig. 4
S '*
| i- t r fr r r
*««. Se " IZ,.,
Circuitul basculant astfel poale fi sincronizat cu im pulsuri pozitive aplicate la intrare, cure fac ca tensiunea bazei tranzistorului, să ajungă la un m om ent determ inat de b lo care; pentru a se putea realiza sincronizarea, p e­ rioada im pulsurilor de intrare trebuie să fie cu puţin mai m ică decît frecvenţa de oscilaţie proprie. Circuitul basculant astabil m ai este cunoscut sub denum irea de m ullivibralor. Se poate folosi şi ca divizor de frecvenţă.