17420_A4 seizoensbrochure_2024_2025_PR | Page 55

Th

/

KLINK .

BRUNO VANDEN BROECKE

© KOEN BROOS
Er zijn in België 3.933 personen die misdrijven hebben begaan . Strafbare feiten hebben gepleegd , maar daar geen straf voor krijgen . Zij hebben namelijk een ‘ geestesstoornis ’. Deze mensen worden geïnterneerd . Voor onbepaalde tijd . Hun vermoedelijke vertrekdatum wordt bij aankomst provisoir vastgelegd op het jaar 9999 . We mogen die internering geen straf noemen . Het woord ‘ straf ’ geldt alleen voor mensen die een ‘ delict ’ begaan dat hen kan worden ‘ toegerekend ’. Internering is een verplichte behandeling .
Een behandelaar deelt in ‘ Klink .’ zijn ervaringen met deze ontoerekeningsvatbare mensen . Zij zitten in de laatste fase vòòr , in de rechte lijn naar hun voorlopige vrijlating , maar die lijn is allesbehalve de laatste en is ook niet echt recht . Hoe beleven zij hun internering ? Is er echt een verschil tussen een gedwongen behandeling en een straf ? Is ‘ buiten ’ écht buiten ?

Th

55
Annemie Morbee schrijft en werkt met geïnterneerden . Vanuit haar verbondenheid met de ‘ wereld van het ontoerekeningsvatbare ’, zocht ze Bruno Vanden Broecke op en leidde hem rond in een labyrint vol verhalen en mensenlevens , stemmen uit het vagevuur . Bruno haalde er zijn compagnon de route Raven Ruëll bij als regisseur .
‘ Klink .’ is een theatraal egodocument , een licht maar rauw samenzijn , met weinig franjes . Een voorstelling die de kortste weg kiest . Die naar uw hart .
“ Never change a winning team . Dat weten ook regisseur Raven Ruëll en acteur Bruno Vanden Broecke . Na onder meer Missie ( 2007 ) en Para ( 2018 ) is Klink hun elfde samenwerking . Opmerkelijk sober én sterk .”

(**** in Focus Knack ) /

WOENSDAG 12 FEBRUARI 2025 / 20U / THEATER HEMELHOEVE / VRIEND 16 EURO / VVK 18 EURO / KASSA 20 EURO
SPEL BRUNO VANDEN BROECKE REGIE RAVEN RUËLL TEKST ANNEMIE MORBEE