17420_A4 seizoensbrochure_2024_2025_PR | Page 45

/

INTOTHEBOX

GWEN CRESENS

Gwen Cresens doorbreekt de genregrenzen , met een gezond gevoel voor tegendraadsheid en humor . Want de mooiste muziek ontstaat daar waar de grenzen vervagen . Into the box .
Accordeon : we hebben het allemaal al wel eens gehoord , maar het instrument heeft vele gezichten en vooral nog vele geheimen .
In een notendop : een Duits idee , gebaseerd op een 3000 jaar oud Chinees klankconcept , uitgewerkt door een Oostenrijker , geconcretiseerd in Parijs , geïndustrialiseerd in Italië en later gecommercialiseerd in Amerika , waar ze het ook wel eens hebben over de Squeezebox of kortweg the box .

M

45
Accordeon raakte al snel verspreid over de planeet en ging zich nestelen in 1001 culturen . In de klassieke muziek , de jazz , de Argentijnse tango , de Braziliaanse choro , opwindende Balkanmuziek en overbekende songs in de popmuziek .
© FREDDYVANDERVELPEN
Gwen Cresens gaat aan de slag met Bach , Adamo en Wannes Van de Velde , grasduint in het rijke Braziliaanse repertoire , herwerkt enkele parels uit de Franse filmmuziek die aanschurken tegen chanson en valse musette . Astor Piazzolla krijgt zoals steeds een ereplaats in het repertoire . Bij elke wonderlijke compositie uit dit duizelingwekkende repertoire vertelt hij het unieke verhaal van het accordeon .

‘ Intothebox ’ is een muzikale vertelling gevoed met prachtige beelden van fotograaf Stef Van Alsenoy . /

WOENSDAG 22 JANUARI 2025 / 20U / THEATER HEMELHOEVE / VRIEND 14 EURO / VVK 16 EURO / KASSA 18 EURO
ACCORDEON , BANDONEON GWEN CRESENS GELUID , BEELD STEF VAN ALSENOY COACHING RAF WALSCHAERTS
www . gwencresens . com