17420_A4 seizoensbrochure_2024_2025_PR | Page 31

© DRIES PASTEELS

FESTI

YANNICK PEETERS , MATTHIAS DE WAELE & SAM COMERFORD

Contrabassiste Yannick Peeters vormde onlangs een
nieuw trio met Matthias De Waele op drums en Sam Comerford op saxofoon . Ze streven samen naar een verfijnde interpretatie van het saxofoontrio door de rijke jazztraditie te combineren met moderne avonturen . Slechts twee melodielijnen die de harmonie bepalen en een drum die ritmisch ondersteunt . Alle instrumenten nemen de leiding . Avontuur , tradities en moderne stromingen worden samengesmolten in een pure en authentieke vorm van muzikale expressie .
Als zangeres en singersongwriter houdt Fien Desmet van verdwalen . Tijdens een coronawandeling in de stad las ze ergens achter een raam : “ Hart . Momenteel ligt alles open . Alles kan .” Sindsdien sloot ze zacht enkele muzikale schuiven en deed ze er een heleboel andere open , op zoek naar een vertaalslag van alles wat ze voelt en waarneemt in zichzelf en de wereld . Haar doel : schone liedjes schrijven . Inspiratie haalt ze bij muzikale helden als Nina Simone , Melanie De Biasio , Lianne La Havas , Spinvis , Joni Mitchell , Randy Newman , Tom Waits en vele anderen . Festi werd geboren , een samentrekking van haar voor- en achternaam , een woord dat feest uitdraagt . Voor dit project nam ze enkele vrienden onder de arm die haar helpen haar muzikale verhalen in te kleuren . Dankzij de warme ondertoon van bassist Gerben Brys , het schilderende drumspel van Anke Verslype , de rijke klanken van pianist Wout Gooris en de tweelingenstem van Sophie Verdickt creëert ze uitgesponnen liedjes , recht uit het hart . De onmiskenbare jazzinvloeden en de wederkerende samenzang vormen een warm palet van muzikale verhaaltjes . Soms heel direct , dan weer een poëtische neerslag van een hoop onbesproken gevoel .

M

31

“ Fien Desmet is een charmante persoonlijkheid en beschikt over een krachtig , zuiver stemgeluid met een warme klankkleur . Heel aangenaam om naar te luisteren .” ( Luminous Dash ) /

© ERIK BOGAERTS
ZATERDAG 30 NOVEMBER 2024 / 19U / THEATER HEMELHOEVE & RUITERHAL ZAAL / VRIEND 20 EURO / VVK 22 EURO / KASSA 24 EURO
www . brassjazz . be