17420_A4 seizoensbrochure_2024_2025_PR | Page 15

Li

/

MIDDELEEUWSE MEDEMENSEN :

DE CLICHÉS OVER DE DONKERE EEUWEN VOORBIJ

JONAS ROELENS

BOEK & BABBEL

‘ Middeleeuws ': zelden wordt een term zo misbruikt . Iedereen begrijpt meteen wat je bedoelt wanneer je een fenomeen als middeleeuws omschrijft : achterhaald , primitief , barbaars , mensonterend . Dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding . Een periode waarin iedereen stinkt , angst en bijgeloof heerst , vrouwen niks te zeggen hebben en je voor een akkefietje aan de galg wordt geknoopt . Waar komen die clichés vandaan ? Waarom zijn ze zo hardnekkig ? Hoe zat het dan écht met die middeleeuwse toestanden ?
Jonas Roelens is historicus aan de Universiteit Gent , waar hij gendergeschiedenis doceert . Samen met Nathan Van Kleij schreef hij het boek ‘ Middeleeuwse medemensen : de clichés over de donkere eeuwen voorbij ’.
In deze lezing neemt hij je mee in de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek en laat hij je kennismaken met echte middeleeuwse mensen voorbij de clichés . Middeleeuwers die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken .

Li

15

De Boek & Babbels zijn een organisatie van De Bib en Cultuurcentrum Brasschaat met de steun van Literatuur Vlaanderen . /

© KEVIN FAINGNAERT
DONDERDAG 10 OKTOBER 2024 / 20U / RUITERHAL ZAAL / VRIEND 6 EURO / VVK 7 EURO / KASSA 8 EURO