10 fokusområder 2022 | Page 7

Hvad er målene , og hvad kan gøres ? Net Zero-begrebet stammer fra Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 o c , hvilket vil kræve en halvering af den samlede globale udledning af drivhusgasser ( 2018-niveau ) inden 2030 – og at verdens udledning af drivhusgasser når Net Zero i 2050 .
Net Zero i kontekst af den enkelte virksomhed betyder således , ifølge Science Based Target initiative ( SBTi ), at drivhusgasudledningen fra den enkelte virksomheds værdikæde ( fra start til slut , inklusive underleverandører , ressourcer og bortskaffelse ) reduceres i tråd med målene i Parisaftalen således at virksomhedens samlede nettoudledning af drivhusgasser er nul . Den udledning , som ikke kan elimineres af tekniske eller økonomiske grunde , skal neutraliseres eller kompenseres for på anden vis .
Udfordringen er ikke lige stor for alle . Virksomheder i den vestlige verden har langt lettere ved at opnå væsentlige klimaresultater , da de har større mulighed for at få grøn strøm , adgang til støtteprogrammer , og der derudover generelt er et højt teknologisk udviklingsniveau , og forbrugerne har evne og villighed til at betale en høj pris . Derimod er det sværere for virksomheder i udviklingslande , hvor elektriciteten kommer fra det lokale nedslidte kulkraftværk , transporten ud i verden sker med gamle lastbiler , underleverandører ikke har indsigt eller overskud til at tænke på klimadagsordnen , og den lokale regering ikke har økonomi til at støtte den grønne omstilling . Større muligheder øger til gengæld også omverdenens forventninger og krav .
Der er heller ingen tvivl om , at visse industrier har lettere ved at omstille deres produktion til at møde SBTi-kravene end virksomheder indenfor eksempelvis plastik , cement og luftfart . Men alle har mulighed for at gøre noget .
Andre virksomheder ser allerede nu på , hvorledes de i de kommende år kan neutralisere den sidste del af deres udledning via " carbon capture " og lignende initiativer .
Har din virksomhed råd til at forfølge en ambitiøs strategi om Co2-reduktion ?
For de fleste virksomheder vil det kræve væsentlige investeringer over tid at opnå noget nær Co2-neutralitet i 2050 – og mange virksomheder gør sig overvejelser om , hvorvidt de har råd til at foretage de nødvendige investeringer .
Med den nuværende udvikling kan spørgsmålet dog hurtigt blive , hvorvidt virksomheden har råd til ikke at foretage sådanne investeringer . Virksomheder , som ikke kommer i gang med den grønne omstilling i tide , kan meget vel komme til at se frem mod højere afgifter , kunder , der søger Co2-neutrale leverancer for at nå egne mål og kundekrav samt potentiel investorflugt . Danske institutionelle investorer er allerede godt i gang med at ekskludere en række brancher og sætter tillige krav til tiltag og rapportering . Et eksempel er denne udtalelse af Bo foged , Group CEO hos ATP :
" All companies in ATP ' s investment portfolio must deliver Co2 data for their entire value chain in 2025 at the latest ."
Det synes efterhånden ikke at være muligt at gå under radaren , da der udarbejdes flere og flere ESG-ratings med fokus på netop den enkelte virksomheds klimaaftryk , ligesom flere og flere banker er begyndt at lave egne ESG-ratings på deres erhvervskunder . Virksomheder er således tvunget til at forholde sig til den grønne virkelighed – om de vil det eller ej .
De virksomheder , som endnu ikke er så langt i reduktionen af deres klimaaftryk , vil ofte kunne opnå hurtige gevinster ved at kigge på :
• reduktion af energiforbrug i produktionen ved hjælp af en bedre klimaskal , opdatering af maskiner etc .
• konvertering af den anvendte energi til en mere klimavenlig ressource ( eksempelvis etablering af sol- / vindanlæg eller en " grøn " PPA )
• at skifte til mere klimavenlige leverandører og / eller komponenter / materialer
• mulig brug af mere klimavenlige materialer
• valg af mere klimavenlig logistik .
Kontakt
Jan Hvarre Partner
Dir .
+ 45 38 77 43 38
Mob .
+ 45 20 19 74 23
Jens Blomgren-Hansen Partner Dir . + 45 38 77 43 09 Mob . + 45 24 86 00 76 jbh @ kromannreumert . com
7