Din virksomhed kan imødekomme presset på de globale forsyningskæder Din virksomhed kan fra en juridisk vinkel på forskellig vis imødekomme de risici , som det øgede pres på forsyningskæderne skaber . Eksempler på de værktøjer , som vi ser anvendt , er øget fokus på force majeure-klausuler , variable prismekanismer og strategisk " dual sourcing ", herunder ved opkøb af eller strategiske samarbejder med leverandører og samarbejdspartnere gennem traditionelle M & A-processer .
Ved at håndtere risiciene rigtigt ligger også en mulighed for at stå bedre end konkurrenterne .
Aftalefrihed ved force majeure-klausuler Force majeure forstås som begivenheder , der er ( i ) upåregnelige , ( ii ) udenfor parternes kontrol , og som samtidig derved ( iii ) hindrer opfyldelse af aftalen . Hvis manglende opfyldelse af en aftale skyldes force majeure , er den part , der ikke opfylder sine forpligtelser , fritaget for ansvar . Der er i udgangspunktet aftalefrihed , når området for en force majeure-klausul aftales , og det vil som leverandør være en fordel at inkludere pandemier og epidemier , men eventuel også prisstigninger over en given procentdel ( for eksempel målt op på et anerkendt index ) eller generel varemangel .
Hvorvidt presset på forsyningskæderne udgør force majeure er usikkert og en konkret vurdering . Din virksomhed gør derfor klogt i at have fokus på formulering af force majeure-klausuler og udvide ordlyden heraf .
Vær skarp i supply chain-kontrakter Udover force majeure-klausulen kan din virksomhed også gøre klogt i at tildele øvrige emner særlig opmærksomhed med henblik på at forebygge uventede forstyrrelser i leveringskæden såsom :
• Prisfleksibilitet : Varepriserne kan blandt andet reguleres efter et åben bogs-princip eller efter indekspriser . Hvilket indeks er det rigtige at læne sig op ad for det pågældende produkt ? Med hvilken frekvens skal priserne reguleres ? Skal der inkluderes et cap over maksimale prisstigninger- eller fald ? Og hvis du er indkøber og ikke leverandør , er det måske mere interessant at låse prisen . Når prisklausuler forhandles , ser vi ofte , at kostelementerne i priserne deles op , og der på det grundlag aftales prismekanismer .
• Ansvarsbegrænsninger : Når der indtræffer forsinkelser i leverancerne , skal det juridiske ansvar for forsinkelserne placeres . Bærer din virksomhed ansvaret for indtrufne forsinkelser ? Og , i givet fald , er ansvaret da begrænset tilstrækkeligt i kontraktens bestemmelser ?
• Insolvens i forsyningskæden : COVID-19 har medført , at et stigende antal virksomheder er konkurstruede . Hvad sker der , når en virksomhed i forsyningskæden går konkurs ? ( for eksempel kunde , leverandør elle transportør ?) Er der mulighed for at forsikre sig mod dette ?
• Strategisk dual sourcing : Efter din virksomheds behov kan det være strategisk fornuftigt at overveje dual-sourcing i forhold til virksomhedens leverandører . Bør I operere med en eller flere leverandører ? Og hvad er fordelene og ulemperne ved strategien ? Skal en leverandør geografisk ligge tættere på jer ?
• Flere restriktioner : Vi oplever , at der kommer flere og flere restriktioner og ikke kun som følge af COVID-19 , men for eksempel også på grund af geopolitiske usikkerheder . Kontrakten bør også tage højde for , hvad der sker , hvis der kommer offentlige restriktioner , eksempelvis eksport-restriktioner .
Alle ovenstående overvejelser bør I tænke ind i hele virksomhedens værdikæde . Hvilken betydning skal for eksempel en underleverandørs forsinkelse eller prisændringer have ?
Usikkerheder i supply chain bør tænkes ind i M & A-processer 2021 har været et rekordår for virksomhedshandler . Din virksomheds supply chain risk management kan styrkes ved dual sourcing , der blandt andet kan opnås via et opkøb af eller strategisk samarbejde med et led i forsyningskæden . Usikkerheder i supply chain har allerede i dag og vil formentlig i 2022 fortsat have øget fokus i due diligence processer i forbindelse med opkøb af virksomheder .
Kontakt
Christina Bruun Geertsen Partner
Dir . |
+ 45 38 77 43 26 |
Mob . |
+ 45 20 10 63 69 |
|
Tyge Rasmussen Partner
Dir . |
+ 45 38 77 44 05 |
Mob . |
+ 45 61 63 54 48 |
|
5