Hvad er ESG ? Forkortelsen ESG står for " Environment , Social , Governance ". Begrebet blev udviklet til den finansielle sektor i et forsøg på at definere nogle parametre for bæredygtige investeringer . Sidenhen er ESG blevet mainstream og bruges nu i flæng for alle former for bæredygtige initiativer og tiltag .
I dag har ESG betydning for alle virksomheder , og gennem forskellige reguleringsmæssige tiltag har det fået en mere fast form . ESG forstås således som en virksomheds aftryk på samfundet – " inside out " – det vil sige på klima , miljø , sociale og regulatoriske forhold . Det dækker samtidig over samfundets aftryk på virksomheden – " outside in " – det vil sige virksomhedens afhængighed af ydre faktorer , såsom adgang til råstoffer , kvalificeret arbejdskraft , et fungerende og korruptionsfrit samfund , osv .
Mange steder forveksles ESG med klimamæssig bæredygtighed , men det er kun ét af elementerne i ESG (" Environment "). ESG er langt bredere end dét og dækker for eksempel også over arbejdstager- og menneskerettigheder , databeskyttelse , diversitet og inklusion (" Social ") og mere traditionelle compliance-emner , såsom anti-hvidvask , sanktioner og anti-bestikkelse , som alt sammen falder under kategorien " Governance " sammen med anbefalinger til god og transparent selskabsledelse .
Hvad betyder ESG for danske virksomheder ? At ESG er blevet mainstream betyder , at virksomheder i større og større grad bliver mødt af krav om rapportering , oplysning og målsætninger for , hvordan deres virksomhed klarer sig i forhold til forskellige ESG-indikatorer . Nogle af disse krav følger direkte af ny lovgivning – for eksempel Forordningen om Bæredygtig Finansiering ( SFDR ) og EU ' s bæredygtigheds taxonomy . Andre stilles af investorer eller långivere , medarbejdere eller kunder .
Konsekvensen er , at virksomheder er nødt til at forholde sig proaktivt til ESG . Både for at overholde gældende lovgivning , men også for at være på forkant med udviklingen og sikre sig de bedste talenter og forretningsmuligheder , herunder den mest fordelagtige finansiering .
Samtidig er det ikke en mulighed at springe over , hvor gærdet er lavest – anklager om såkaldt greenwashing kan være meget ødelæggende for en virksomheds omdømme .
Hvorfor ESG-due diligence ? ESG-due diligence er en proces , hvor en virksomheds ESG-profil gennemgås – fra produkter til produktionen , medarbejderne og deres arbejdsforhold , data- og affaldshåndtering , leverandører , forhandlere og kunder , den ledelsesmæssige organisering osv . Formålet er at vurdere , hvordan en virksomhed er stillet i forhold til at overholde gældende og fremtidige regler – og formulere forslag til forbedring i form af nye tiltag , såsom politikker og procedurer , aftalevilkår med tredjeparter , produktion , drift og rekruttering . Flere og flere investorer efterspørger en ESG-vurdering ved køb og salg af og / eller investering i virksomheder som supplement til deres kommercielle og juridiske due diligence for at opnå et så præcist risiko- og mulighedsbillede som muligt .
ESG-due diligence foretages også af andre grunde og i andre sammenhænge , for eksempel fordi ledelsen eller ejerne ønsker at gøre en virksomhed mere bæredygtig for at høste de muligheder , det kan give – og måske endda en konkurrencemæssig fordel ikke bare i forhold til salg , men også rekruttering af medarbejdere og bedre finansieringsmuligheder- og vilkår . Det er en opgave , som mest effektivt indledes med en grundig afdækning af virksomhedens ESG-status .
De fleste virksomheder har allerede implementeret tiltag , der falder ind under ESG – f . eks . en whisteblower-ordning , diversitets- eller anti-bestikkelsespolitik – og dette vil selvsagt være et naturligt sted at starte . Derfra kan øvelsen bredes ud til de områder , der vurderes at være mest relevant for den konkrete virksomhed . Er din virksomhed klar til ESG-due diligence ?
Kontakt
Maria Holst Levin Partner
Dir . |
+ 45 38 77 43 90 |
Mob . |
+ 45 24 86 00 01 |
|
Laura Nelson Marusic Senioradvokat
Dir . |
+ 45 38 77 45 85 |
Mob . |
+ 45 51 38 15 50 |
|
13