2 . Öğrencilere kutuların içinde televizyon , akıllı telefon , bilgisayar ve tabletin kullanım amaçlarının yer aldığı kâğıtlar olduğu söylenir .
3 . Öğrencilerden sırayla tahtaya çıkmaları , istedikleri kutudan bir kâğıt seçmeleri ve kâğıtta yazan kullanım amacını okumaları istenir .
4 . Öğrenciler seçtikleri kâğıtları okuduktan sonra uygulayıcı tarafından amacın hangi bilişim teknolojisine ait olduğu belirtilerek kullanım amacı tekrar edilir .
Süreç ( Uygulama Basamakları ):
5 . Üçüncü basamak tüm öğrenciler için tekrarlandıktan sonra öğrencilere aşağıdaki soru yöneltilir ve cevaplar alınır :
• Çocuklar sizlerle televizyon , akıllı telefon , bilgisayar ve tabletin kullanım amaçlarını konuştuk . Bunlara ait yeni fark ettiğiniz kullanım amaçları oldu mu ? Hangileri ?
6 . Aşağıdaki açıklama ile etkinlik sonlandırılır :
“ Sevgili Çocuklar , etkinliğimizde üzerinde konuştuğumuz akıllı televizyon , akıllı telefon , bilgisayar ve tablet bilişim teknolojilerinden sadece birkaçıdır . Bilişim teknolojisini kısaca bilgiyi oluşturabilmek ve ona erişebilmek için kullandığımız teknoloji olarak tanımlayabiliriz . Bilgiye kısa yoldan ve hızlı bir şekilde ulaşmak ve ulaştırabilmek için bilişim teknolojilerini kullanırız .”
Kazanımın Değerlendirilmesi :
1 . Öğrencilerinizden evde kullanılan bilişim teknolojilerinden birini seçmesini onunla ilgili poster hazırlamasını isteyebilirsiniz . Posterde seçtikleri bilişim teknolojisinin kullanım amaçlarının da yer alması gerektiğini belirtiniz . Sonrasında posterler sınıf panosunda sergilenebilir .
1 . Farklı renklerde fon kâğıdı yoksa tek renk fon kâğıdı ya da beyaz A4 kullanabilirsiniz .
2 . Sınıf mevcudu fazla ise her öğrencinin kâğıt seçebilmesi için Etkinlik Bilgi Notu-2 ’ de yer alan amaçlardan bazılarını birden fazla yazabilirsiniz .
Uygulayıcıya Not :
Özel gereksinimli öğrenciler için ;
1 . Kutuların dışına yapıştırılacak resimlerin büyüklükleri artırılarak , resimlere dokunsal özellikler eklenerek ( örneğin ; resimlerin kenar çizgileri tutkalla kabartılabilir ) ve kontrast zemin üzerine yapıştırılarak resimlere görme bakımından işlevsel özellikler eklenebilir .
2 . Etkinlik Bilgi Notu-2 ’ de yer alan amaçlar daha büyük puntoda ya da Braille yazı ile hazırlanarak materyallerde uyarlama yapılabilir .
Etkinliği Geliştiren :
Gamze YILDIZ
173