Digital publication | Page 3

Zo begon het

De camera op de linker pagina is de voorloper van de fotocamera's zoals wij die nu kennen.

Het begon allemaal met de camera obscura. Dit is een donkere ruimte met aan een zijde een klein gaatje. Dit gaatje werkt als een lens en projecteert een beeld op de achterkant. Dit beeld staat op z'n kop. De camera heeft een film waarhet beeld op wordt vastgelegd. Het gaatje is vervangen door een lens. In de lens kan een ringetje worden geschoven. Bij veel licht nam de fotograaf een ringetje met een kleine opening, bij weinig licht koos hij een ringetje met een grote opening. Scherpstellen deed de fotograaf door aan de lens te draaien maar omdat het beeld erg vaag werd weergegeven op het matglas, dook de fotograaf onder een zwarte doek zodat hij het beeld beter kon zien. Na het scherpstellen werd de gevoelige plaat in de achterkant van de camera geschoven. De dop op de lens werd verwijderd en het licht kon op de gevoelige plaat stromen. Het onderwerp moest wel meedere seconden stil staan of zitten. Na enige tijd werd de dop weer op de lens geplaatst en kon de gevoelige plaat worden verwijderd om te worden ontwikkeld.

Deze indiaan moest samen met zijn paard dus wel enige tijd roerloos stilstaan om scherp op de foto te komen.

Zo werkt het nu

De moderne camera's werken volgens dezelfde princiepes als de ouderwetse camera's.

De gevoeligeplaat heet nu sensor, de lendop is de sluiter en de ringetjes met verschillende opening noemen we nu diafragma. Om een goede foto te krijgen moet er worden scherpgesteld, dit gebeurt meestal automatisch. Ook moet de grootte van de lensopening en de sluitertijd worden bepaald. Tot slot kunnen we ook de gevoeligheid van de sensor instellen.

Als de juiste instellingen worden gekozen dan zullen we een juiste opname krijgen.

Het lijkt eenvoudig, maar elke situatie vraagt om een eigen instelling. Heel handig is het om alles de camera te laten bepalen. De camera meet eerst de hoeveelheid licht en

kiest dan supersnel de juiste instellingen. Dit gaat meestal goed. Dit is ook de reden dat veel mensen hun camera in de automatische stand hebben staan. Hieronder is dat het groene vierkantje.

2