EEN LEVEN IN REVUE
Josephine Baker werd in 1906 begin 20ste eeuw in Amerika geboren en verwierf in 1937 de Franse nationaliteit. Ze was veel meer dan de eerste zwarte superster. Als spionne sloot ze zich aan bij het Franse verzet. Ook gebruikte ze haar naam en roem in de strijd tegen rassendiscriminatie.
Ze adopteerde twaalf kinderen om de wereld te laten zien dat huidskleur en religie er niet toe doen. Met hen woonde ze in Kasteel Les Milandes in Frankrijk. In 1963 was Josephine Baker, op 57-jarige leeftijd, de enige vrouw die voor menigte van 250.000 mensen sprak tijdens The March on Washington.
Ze deelde het podium met Martin Luther King toen hij daar zijn beroemdste ‘I have a dream’ - toespraak hield. Nederland was voor Josephine Baker geen onbekend terrein. In 1928 gaf ze hier haar eerste optredens. Met de Nederlandse schrijver en illustrator Piet Worm schreef ze in 1957 het kinderboek ‘De Regenboogkinderen’, geïnspireerd door haar geadopteerde kinderen. Ze overleed in 1975 en in 2021 werd ze bijgezet in het Pantheon in Parijs, de erebegraafplaats voor Franse grootheden. Een bijzonder eerbetoon vanwege haar verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog, inzet als activiste en haar maatschappelijk belang in brede zin.
Een revuester geef je geen eigen musical. Een revuester geef je een eigen revue. Het wordt een spetterende, humoristische, ontroerende, verrassende, wervelende voorstelling over Josephine Baker haar turbulente leven. Met prachtige songs, waaronder enkele wereldhits.
Channah Hewitt, bekend van ‘TINA, de musical’ en nu nog te zien als Fantine in ‘Les Misérables’ speelt de hoofdrol. Zij wordt in deze voorstelling omringd door een live-orkest en acht knappe, dansende, zingende en spelende mannen.
Frank van Laecke en Allard Blom zijn verantwoordelijk voor het script en liedteksten, de muziek is van Sam Verhoeven en anderen. De regie is in handen van Martin Michel.
JOSEPHINE B – een leven in revue