ÅsNeBryggan | Page 5

ÅsNa:s XL-vinst: Fastlaskiainen 2017

Åbolands Nation gjorde historia och blev (så vitt vi vet) den FÖRSTA nationen någonsin att vinna den traditionella pulkatävlingen på Fastlagstisdagen! Styrelsen susade ner för backen med något så ultra-åboländskt som Bengtskärsfyren, nästan i naturlig storlek. I den klarblåa röken som fyren släppte ut snurrade även en båt och självklart en skarv (som sket!). Succén var total, och efter att klart fått mer applåder än både KK:s stora, gröna, röksprutande farkost (surprise!), ÅKA:s prinsesstårta och Bioticas Mario-bilar placerades vinnarpokalen äntligen i våra händer - lyckan var enorm.

Här följer en kort intervju med några av eldsjälarna bakom årets pulka; Moa Brunström, Veera Julin och Veronica Sui.

Beskriv ert mästerverk med tre ord!

Veronica: Extra-large, grådaskig och fulfin.

Veera: Stor, hög... Skarv!

Hur många timmar satte ni ner på pulkabygget?

Veera: Ärligt talat, så har jag ingen aning!

Veronica: Det tog 3,5d x 4h = 14h?

Vad var första tanken då ni vann? Förväntade ni er en vinst?

Veera: Första tanken… !??!?!? Sade de nu rätt? Visst sade de ÅsNa? AAAAAAAAAAAA!!!!!

Moa: När vi väl kom till Vårdis efter mycket möda (och svett) och såg alla andra superfina pulkor så tänkte jag spontant att ‘Fuck’. Jag trodde seriöst inte att vi ens skulle komma till finalen! När vi vann reagerade jag nog med lika stor förvåning som Veera, och sedan kom även lättnaden - Bengskär hade ju sponsrat pulkan så det kändes bra att bidra med lite synlighet.

Veronica: Men nej, vi förväntad absolut ingen vinst!

Till skillnad från tidigare år var det faktiskt rejält med snö och vinter då Fastlaskiainen inträffade i år - och ni satt hjul under “pulkan”. Förklara er!

Veera: Hjulen behövdes i alla fall för transporten. Varför vi höll dem på när vi åkte var väl för att pulkan gick lättare att kontrollera så.

Veronica: Vi följde Fastlaskiainens normer - vi tänkte nog inte på att man kunde stå ut i mängden med någo norska stickor?

Moa: Transporten och så #budget. Ett hjul gick dock sönder på vägen till parken, så vi åkte ner med 5½ hjul...

Vilken pulka borde ha vunnit om inte ÅsNa tagit hem segern?

Veera: ÅKA eller Biotica

Moa: Bioticas Mario-bilar eller Akademiska Spexets ‘pulka’

Moa, är du nöjd med ditt svar på frågan hur eftermiddagen och kvällen kommer att fortsätta som du gav till YLE:s TV reporter? (Några mellanfester, sedan blir det väl fest och sedan kanske efterfest)

Se intervjun här: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/02/28/abolands-nation-firade-40-ar-med-att-vinna-fastlaskiainen

Moa: De tog förstås den sämsta delen av intervjun med i klippet… Kanske jag kunde ha valt mina ord bättre, men jag var ju i alla fall ärlig! Fick dock pinsamt många kommentarer om det på alla diverse fester jag sedan var på XD.