ÅsNeBryggan | Page 15

Namn: Glennmorangie original

Ålder: 10 år

Pris (Alko): 49,99 (0,7l)

Tasting notes: Doft: En mjuk och fin fruktig doft av citrus, persika och vanilj

Smak: Till en början tydlig smak av vanilj som snabbt övergår till en en salig blandning frukter väldigt mjuk och fin.

Eftersmak: En mjuk, fin blommig samt fruktig eftersmak. .

Område (destilleri): Highland

Ava tycker: En väldigt prisvärd Highland whisky. Skall man beskriva Highland med en whisky så är det här en stark kandidat. Passar även som en bra whisky för såna som vill lära sig uppskatta whisky.

Avas poäng: 7,86

Prisvärde: På en fin andra plats om man jämför poäng mot Alko priset.

Namn: Lagavulin 16 Year Old Single Malt

Ålder: 16 år

Pris: 75,88 € (0,7 l)

Tasting notes: Intensiv torvrök, hav, jod, sötma i doften. Mjuk med djup sötma, salt, lite ek och torr torvrök. Eftersmak av havet som sakta bleknar bort.

Område: Islay, Skottland.

Ava tycker: En klassiker av rökiga Islay whiskyn och ett måste för alla som tycker om rökiga whiskyn. Välbalanserad rökighet även om den är kraftig och bakom röken gömmer även andra smaker. En favorit bland flera AVA:n.

Avas poäng: 8,07

Prisvärde: Av det lite dyrare slaget, men mycket väl värd pengarna.

Som gammal jomande gamyl glädjer det mig verkligen att det i dagsläget egentligen inte finns något att joma på angående ÅsNa. Vår kära nation susar vidare på framgångens våg, och kommer snart att firas för sina 40 år av ypperlig åboländsk verksamhet. Så vad skall man då göra som en gammal jomande gamyl...? Ja, kära barn - man kan joma över att vara gammal!

Jag fyller snart 25 – hälften till 50 – så det är alltså bara 15 år tills även jag kommer att fira mitt XL-jubileum! Och 15 år kan gå väldigt snabbt om man inte aktar sig... Tiden då jag tyckte att meningen med livet var Harry Potter och Pokémon känns nämligen inte alls som så länge sen (kanske för att en del av mig fortfarande tycker likadant, vem vet?).

Man blir alltså bara äldre och äldre – och snabbt går det! Detta märks speciellt bra på nationens sitzar, där man nuförtiden höjer medelåldern med mer än man ibland vågar erkänna. Synen är sämre och man klarar inte av att läsa sångtexterna i ÅsNa:s lilla röda; du hör inte vad någon säger i sorlet av alla fulla ÅsNor; och du vet (!) att du kommer ha en betydligt värre krapula än alla andra eftersom levern och kroppen helt enkelt inte hänger med mera. Ditt minne är inte heller det bästa, och dina nära och kära måste ständigt påminna dig om vad du har gjort, sagt eller lovat kvällen innan...

Trots dessa krämpor är jag ändå otroligt glad över att fortfarande få vara med – och 25 är ju egentigen inte så farligt... Det kunde vara värre, man kunde ju fylla 40 också! Emellertid, när jag väl firar mitt eget XL-jubileum, så hoppas jag ändå att få göra det på ÅsNa:s LV-jubileum. För om det finns någonting som jag kan trösta mig med när medelålderskrisen kickar in, så är det att åtminstone ÅsNa alltid kommer vara 15 år äldre än mig!

Gratulerar, skål och tack,

(samt förlåt till alla äldre jomande gamyler),

Acce Lindgren

Ordet fritt av gammal jomande gamyl,