Информатор на општина Новаци 23 - Page 11

Општина Новаци дел од акцијата „Македонија земја на розите“ Почетокот на едно од најубавите годишни времиња пролетта, одбележан и во општина Новаци со националната еколошка акција за засадување на рози, под мотото „Македонија земја на цвеќето“. „На територијата на општина Новаци се засадија 100-тина рози, распоредени на повеќе јавни зелени површини, во дворот на општината, во ОУ„Славко Лумбарковски“ во Новаци, во дворот на игротеката и амбулантата, во училиштето во Рапеш, кај тениското игралиште во Добромири и сл.“ рече градоначалникот на општина Новаци,Лазар Котевски. Кампањата е иницирана од Министерството за животна средина и просторно планирање на РМ по повод Денот на пролетта – 21 март.Слични активности се спроведоа и во 50-тина општини на целата територија на Република Македонија. Целта на кампањата е масовно засадување рози затоа што ова растение има исклучителна способност да ги задржи и акумулира ште F B