Τρέχω 2022.06.04

Ο πολωνός υπερμαραθωνοδρόμος Τόμαζ Ντράιμπαλα ξεκινά για ένα επικό ταξίδι σε ολόκληρο τον πλανήτη συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς
Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2022
επιμελεια γιαννης βασαλακης

Ο γύρος του κόσμου σε 40.000 χλμ .

Ο πολωνός υπερμαραθωνοδρόμος Τόμαζ Ντράιμπαλα ξεκινά για ένα επικό ταξίδι σε ολόκληρο τον πλανήτη συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς

225 ημιμαραθώνιοι σε ένα χωριό της Σουμάτρας

Ο Τόμαζ Ντράιμπαλα ξεκίνησε το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων το 2018 για βελτιώσει την ψυχική του υγεία . « Χώρισα , έχασα τη δουλειά μου και ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση . Επρεπε απλώς να κάνω κάτι και αποφάσισα να αρχίσω να προπονούμαι για μεγάλες αποστάσεις ». Ο πρώτος του μεγάλος στόχος το 2019 , ήταν να περπατήσει info 5 εκατ . βήματα σε 100 ημέρες . Αύξησε τα βήματά

του και προς το τέλος ασκούνταν για 12-14 ώρες την ημέρα . Στη συνέχεια προσπάθησε να τρέξει 11.000 χλμ . από το Ανόι του Βιετνάμ μέχρι το Μπαλί της Ινδονησίας , αλλά το λοκντάουν τού άλλαξε τα σχέδια και βρέθηκε να περνάει καραντίνα σε ένα χωριό της Σουμάτρας . Για να ... περάσει την ώρα του έτρεξε 225 ημιμαραθωνίους .
Του Γιάννη Βασαλάκη

Είναι 44 ετών , ζει στο Λονδίνο και ετοιμάζεται για μια μοναδική περιπέτεια . Ο πολωνός υπερδρομέας Τόμαζ Ντράιμπαλα σχεδιάζει να περάσει τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής του τρέχοντας όλο τον κόσμο , στην κυριολεξία , συγκεντρώνοντας χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς . Το επικό του ταξίδι θα ξεκινήσει τον Αύγουστο από τη βρετανική πρωτεύουσα . Αφού διασχίσει όλη την Ευρώπη , το πρώτο σκέλος του ταξιδιού του θα ολοκληρωθεί στη δική μας πρωτεύουσα , την Αθήνα . Επειτα θα μεταβεί στο Κάιρο για να τρέξει έως το Κουβέιτ . Από εκεί θα περάσει στην Ασία για να φτάσει από την Ινδονησία έως το Χονγκ Κονγκ και τέλος θα πετάξει στο Λος Αντζελες για να διασχίσει όλες τις ΗΠΑ έως τη Νέα Υόρκη κι έπειτα θα επιστρέψει οριστικά στο σπίτι του στη Βρετανία . Συνολική απόσταση ; 40.075 χλμ ., όσο η περιφέρεια της Γης .

« Θα έχουμε μαζί μας πολύ εξοπλισμό και στα σημεία ανάμεσα σε κάθε στάδιο ( Ευρώπη - Αραβία , Αραβία - Ασία , Ασία - ΗΠΑ ) θα έχουμε έως και τέσσερις εβδομάδες διάλειμμα » εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα « Daily Mail ». « Εντάξει , δεν είναι ένα συνεχόμενο τρέξιμο 40.000 χλμ . Είναι αδύνατο να γίνει έτσι . Επειτα από κάθε στάδιο χρειαζόμαστε χρόνο για να αναδιοργανωθοιύμε και να μεταφέρουμε όλο τον εξοπλισμό στη νέα τοποθεσία ». Ο Ντράιμπαλα θα ταξιδεύει σε κάθε νέα γραμμή εκκίνησης αεροπορικώς και έχει προγραμματίσει τακτικά ταξίδια πίσω στο σπίτι του για να βλέπει τους δύο γιους του . « Το σώμα μου χρειάζεται χρόνο για να επανακάμψει και επίσης έχω δύο παιδιά στο Λονδίνο που χρειάζονται τον πατέρα τους . Εχουμε λοιπόν προγραμματίσει “ ρεπό ” ένα Σαββατοκύριακο κάθε τρεις εβδομάδες και μεγαλύτερα διαλείμματα στο τέλος κάθε σταδίου για να βλέπω τα αγόρια ».
Σκοπεύει να συγκεντρώσει χρήματα που θα δοθούν στη UNICEF για τα παιδιά της Ουκρανίας . « Το να μπορέσω να στηρίξω και να μαζέψω λεφτά για κρίση για την φροντίδα των παιδιών εκεί με ενδιαφέρει για δύο λόγους » λέει στη βρετανική εφημερίδα « News & Star ». « Πρώτον , επειδή έχω περάσει δύσκολα ως παιδί και θέλω να υποστηρίζω ό , τι γίνεται για την παιδική προστασία και την εκπαίδευση . Δεύτερον , επειδή μέρος της οικογένειάς μου ζει στο Λβιβ της Ουκρανίας ».
Ο Ντράιμπαλα αρχικά θα μένει σε ξενοδοχεία , αλλά από τα τέλη Οκτωβρίου θα τον συνοδεύει πλήρωμα υποστήριξης με τροχόσπιτο , ώστε να ξεκουράζεται στον δρόμο και να εξοικονομεί χρήματα . Θα χρηματοδοτήσει το ταξίδι του μέσω αποταμιεύσεων και χορηγιών ενώ θα ποστάρει την περιπέτειά του στο Instagram . Σχεδιάζει να συνεργαστεί με τοπικές κοινότητες και επιχειρήσεις στην πορεία , κάνοντας ομιλίες με θέμα τα παιδικά τραύματα . Τώρα προπονείται τρέχοντας περίπου 50 χλμ . την ημέρα στη Βρετανία . « Κάνω αυτά τα τρεξίματα μόνος μου , με ένα σακίδιο , από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο » εξηγεί . « Αυξάνω σιγά σιγά τον όγκο κάθε εβδομάδα , θέλω να φτάσω τα 300 χιλιόμετρα την εβδομάδα , περίπου 1.350 χιλιόμετρα τον μήνα . Τρέχω Δευτέρα , Τρίτη , Πέμπτη Παρασκευή . Λογικά θα ολοκληρώσω την προετοιμασία μέσα Ιουλίου ». Το τέλος του ταξιδιού του δεν προβλέπεται πριν το 2025 , αλλά δεν βιάζεται . « Δεν σκοπεύω να σπάσω κανένα παγκόσμιο ρεκόρ » παραδέχεται αφοπλιστικά και παραφράζει τον Καβάφη : « Αλλωστε το ταξίδι σε ανταμείβει από μόνο του ...».